Genèric
Filtres

Benvingut a vertic

Busca i selecciona el teu país d'enviament.
  • CA
  • EN
  • ES
error-pais-no-trobat

Vèrtic informació

Vèrtic Online

¿Et truquem? Envia’ns el teu telèfon

WhatsApp: Afegeixi-nos als teus contactes i envia’ns els teus dubtes al

Correu electrònic: Envia’ns la teva consulta per correu. Fes-ho aquí.

Informació de les botigues

Vèrtic Barcelona 93 511 66 76

Vèrtic Manresa 93 877 40 42

Vèrtic Sabadell 93 745 03 69

Horari d’obertura De Dimarts a Divendres:10:00-13:30 i 17:00-20:30. - Dissabte: Tancat

Login / Registre

Si has oblidat la contrasenya clica aquí

Tens qualsevol dubte? No trobes el producte que estàs buscant? Escriu-nos sense compromís i et respondrem el més aviat possible. A Vèrtic ens agrada ajudar-te en la teva compra.

Cintes express

L'elecció de les cintes express dependrà del tipus d'escalada que practiquem. El més habitual és trobar cintes de longituds compreses entre 10 i 30 centímetres tot i que en vies clàssiques utilitzar cintes express de fins a 60 centímetres és molt habitual. En qualsevol escalada et recomanem que portis un parell de cintes més llargues, per si de cas. Sigui quina sigui la mida, a vèrtic disposem d'un gran assortit de materials i diàmetres diversos.

Cintes express

Les cintes express d'escalada consisteixen en 2 mosquetons units per una cinta resistent

La seva funció és la d'unir els ancoratges d'escalada amb la corda de l'escalador de manera que la corda passa de forma lliure per un dels mosquetons i l'altre roman unit a l'ancoratge. La seva funció és fer de punt d'unió i permet que hi hagi una mica de distància perquè l'escalador es pugui moure amb major facilitat i soltesa. També fa que el fregament de la corda sigui menor i que moviment de la corda afecti menys els ancoratges mòbils que hàgim col·locat.

En els orígens de l'escalada no existien, ja que normalment la corda no passava per cap assegurança. S'aprofitaven els blocs i elements naturals perquè frenessin una hipotètica caiguda.


Quan van aparèixer els primers ancoratges, pitons, aquests anaven equipats amb una argolla, però l'escalador havia de deslligar-se, passar la corda per l'anella i tornar a lligar-se.

Amb el temps van aparèixer els mosquetons, que permetien passar la corda sense necessitat de deslligar-se, però eren pesats, cars i difícils de fabricar.

No va ser fins que es va estandarditzar la fabricació de mosquetons quan es van començar a usar de forma tímida, ja que fins al moment els escaladors estaven acostumats a escalar amb un material molt, molt reduït i continuaven usant mosquetons solts per costum i també per una qüestió econòmica, ja que usar cintes express suposava duplicar de cop el nombre de mosquetons i afegir cintes.

A poc a poc l'ús es va anar imposant per un criteri de comoditat, rapidesa i perquè els preus es van anar reduint gradualment.

El seu ús permetia una escalada més ràpida, la qual cosa permetia escalar passatges difícils sense tant esforç – la corda fregava menys, la qual cosa permetia aprofitar millor la longitud de la corda i permetia escalar tirades més llargues. Va ser una evolució discreta, però que va marcar l'escalda com l'entenem ara.

Avui dia existeixen infinitat de tipus i models, però totes continuen mantenint la forma bàsica de 2 mosquetons units per una cinta. El que ocorre és que els mosquetons han evolucionat i hi ha més varietat: Grans, petits, amb gallet recte o corb, també amb gallet de filferro, anoditzats… etc.

Ara el normal és portar cintes express amb un mosquetó de gallet recte per a passar-lo per l'ancoratge d'escalada i un mosquetó de gallet corb que facilita molt passar la corda. També s'empren mosquetons amb gallet de filferro perquè són més lleugers i té major obertura per a passar les cordes amb comoditat.

Els mosquetons més reeixits incorporen sistemes de tancament sense dent per a evitar que s'enganxin en els ancoratges, sobretot a l'hora de treure'ls.

Quant a la cinta, s'empren principalment 3 materials: Niló Poliamida i Dyneema.

El Niló i la Poliamida són més duradors i se solen emprar en cintes més senzilles o en les dissenyades especialment per a escalada esportiva.

Les cintes de Dyneema són menys duradores, però més lleugeres, fines i mal·leables pel que se solen emprar per a cintes d'escalada clàssica, encara que no és una regla fixa.

En qualsevol cas, avui dia les cintes estan cosides per a garantir una major resistència i no s'empren cèrcols perquè els mosquetons tinguin limitats el seu moviment, excepte en les cintes ajustables per a alpinisme i escalada clàssica.

Les més reeixides incorporen una peça de goma o polímer per a mantenir fix el mosquetó destinat a passar la corda, deixant el mosquetó per a l'ancoratge moure's amb llibertat.

Existeixen moltes longituds perquè usem la que més ens convingui, sent les més curtes les preferides paren l'escalada esportiva, les cintes mitjanes per a escalada clàssica i esportiva i les cintes llargues, extensibles o ajustables per a l'escalada clàssica i l'alpinisme. O hi ha una regla fixa, però a grans trets seria una classificació.

En els últims temps han aparegut alguns models especials per als més poregosos… Consisteixen en una cinta rígida amb un mosquetó que roman obert per si mateix i que es tanca quan el col·loquem en l'ancoratge. Només cal completar la cinta express amb el mosquetó que més ens agradi. La seva funció és la d'aconseguir assegurances que estan una mica més allunyats amb major comoditat i exposar-nos menys a una caiguda. Això pot donar-nos una petita dosi de confiança extra i permetre alguna escalada que estigui en el límit del nostre nivell.
  • Lorpen
  • Suunto
  • Millet
  • Montura
  • Ternua
  • CAMP
  • Edelrid
  • Black Diamond
  • Salewa
  • Salomon
  • Arcteryx
  • ASICS
  • Trangoworld
  • haglofs
  • Dynafit
  • La Sportiva
  • Patagonia
  • The North Face